Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Wondzorg

Soorten wonden

  • Chirurgische wonden 

Een chirurgische wond is een wond die aangebracht wordt in een ziekenhuis tijdens een operatie door een specialist. Deze wond heeft mooie rechte wondranden. is onder steriele omstandigheden aangebracht en is dus een ideale wond die onder normale omstandigheden probleemloos geneest. Als een chirurgische wond toch infecteert spreekt men van een postoperatieve wondinfectie.

  • Traumatische wonden

Traumatische wonden zijn verwondingen aan de huid en onderliggend weefsel en gevolge van geweld van buitenaf, zoals wrijving of aangebracht met een stomp of scherp voorwerp. Tot traumatische wonden worden schaafwonden, snijwonden scheurwonden (skin tears) en penetrerende (perforerende) wonden gerekend (schot- steek- en bijtwonden). 

  • Oncologische wonden of ulcera

Een oncologische wond is een wond die ontstaat ten gevolge van tumorgroei, primair of van metastasen. Het onderliggende weefsel is dan ook altijd kwaadaardig. Een oncologische wond is een wond die ontstaat ten gevolge van de behandeling van een maligniteit zoals chirurgie, radiotherapie en/of chemotherapie.

  • Decubitus

Decubitus is de medische term voor doorliggen of doorzitten. Decubitus is een beschadiging van de huid en/of het weefsel onder de huid veroorzaakt door aanhoudende druk en/of schuifkrachten. 

  • Incontinentie dermatitis 

Incontinentie dermatitis, ook wel vochtletstel genoemd, is een huidletsel dat ontstaat door langdurig contact met urine en/of ontlasting. Het bijtende effect van urine en/of ontlasting kan de huid doen verweken. Er ontstaat roodheid van de huid en de oppervlakkige huidlagen kunnen stuk gaan.

Sluit de enquête