Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Behandelingen

Verbanden: productinformatie

 • Geïmpregneerd verband
  Ook wel vette gazen genoemd, zijn op basis van katoen, rayonvezel, siliconen of lipidocolloid. De gazen verkleven niet aan het wondbed en zijn geschikt voor oppervlakkige granulerende wonden.
 • Absorberende verbanden
  Sterk absorberend verband gebruikt voor het afdekken van matig tot sterk exsuderende wonden. Absorberende verbanden zijn niet anti-bacterieel, ze vormen enkel een barrière tegen bacteriën. De frequentie van verbandwissel is afhankelijk van de exudatiegraad van de wond.
 • Schuimverbanden
  Schuimverband is een sterk absorberend en ademend wondverband, opgebouwd uit een opencellig schuimkussen, voor matig tot sterk exsuderende wonden. Het is (meestal) gemaakt van polyurethaan, bedekt met een ademende filmruglaag. Deze laag laat geen exsudaat door en vormt een barrière tegen bacteriën. Door de sterke absorptie zwelt het schuimverband op en past zich daardoor aan de wondcontouren aan. Een niet-adherente wondcontactlaag voorkomt verkleven met het wondbed en maceratie van de wondomgeving. De verschillende schuimverbanden onderscheiden zich in: de mate van vochtopname, de mate waarin ze overtollig wondvocht kunnen vasthouden in de vezelstructuur en de mate waarin ze kunnen opzwellen en zo de contour van het wondbed te volgen. Daarnaast zijn er varianten die in staat zijn verticaal vocht op te nemen in de verzelstructuur waardoor maceratie van de wondomgeving wordt voorkomen.
 • Alginaat
  Een alginaat wondverband wordt gebruikt bij wonden die veel wondvocht afgeven. In contact met wondvocht ontstaat een vormvaste gel, die een vochtig wondmilieu vormt en voor een optimale genezing zorgdraagt. Door de gelvorming is er een goed contact met het hele wondbed, waardoor de absorberende en reinigende werking van het verband optimaal is. Het alginaatverband kan enkele dagen blijven zitten. Alginaat kan ook worden gebruikt bij een geïnfecteerde wond. Bacteriën en debris worden in de gel opgenomen, wat geurvorming voorkomt.
 • Hydrovezelverband
  Hydrovezelverbanden bevatten carboxymethylcellulose in de vorm van holle vezels. In contact met wondvocht wordt een gel gevormd. Deze verbanden hebben een sterk absorberend vermogen. Er is een verticale absorptie van pus en wondvocht, hierdoor is er geen maceratie van wondranden. Ze stimuleren de granulatie en epithelialisatie volgens het principe van de vochtige wondheling. Ze zijn geïndiceerd bij rode of gele wonden met matig tot veel exsudaat. Verbandwissel dient te gebeuren afhankelijk van de hoeveelheid wondexsudaat (streefduur drie tot vier dagen). Naarmate de verbanden vocht opnemen verandert het viltachtig aspect naar een gelatineus aspect.
 • Hydrogel
  Hydrogels zijn complexe netwerken van polymeren verbindingen, waarbinnen het uitzettende medium (water) wordt vastgehouden. Het is een steriele gel die voornamelijk uit water bestaat ( 80-90%), gebonden door een bindmiddel. Dit bindmiddel zorgt ervoor dat de gel enigszins vocht kan absorberen en vasthouden. Dankzij het water in de gel kunnen korsten, fibrine- beslag en oppervlakkige lagen necrotisch weefsel verweken waardoor ze gemakkelijker los komen. Rood granulatieweefsel wordt beschermd tegen uitdroging. Hydrogel heeft een verkoelend en pijnverzachtend effect, omdat het de wond vochtig houdt.
 • Zilver verband
  Zilververband heeft een antibacteriële werking en maakt geen onderscheid in bacteriën. Resistente bacteriën en schimmels worden ook aangepakt. De antibacteriële werking berust op het feit dat door binding met specifieke proteïnen in de bacteriën de eigenschappen van de bacteriën worden veranderd waardoor ze versterven. De antibacteriële werking wordt pas actief wanneer het verband in contact komt met wondvocht. Er zijn verschillende soorten zilververbanden op de markt die zich onderscheiden in de hoeveelheid zilverionen die per tijdseenheid wordt afgegeven aan het wondbed. Het geïmpregneerde zilver zit in verschillende soorten verbanden (bijv. schuim, hydrovezelverband, alginaat).
 • Honingverband
  Oplossingen met hoge osmolaritiet, zoals honing, suiker en suikerpasta, beletten microbiologische groei, omdat de suikermoleculen de watermoleculen bezetten, zodat bacteriën water tekort hebben om hun groei te ondersteunen. Daarnaast is de anti-bacteriële werking van honing vooral te wijten aan de aanwezigheid van waterstofperoxide, voortgebracht door de werking van een enzym dat de bijen toevoegen aan de nectar. Waterstofperoxide is een doeltreffend anti-microbiotisch middel in een voldoende hoge concentratie, maar in zeer hoge concentraties veroorzaakt het cellulaire schade en schade aan de eiwitten in het weefsel, door de toename van zuurstofradicalen. Dit beperkt de concentratie van waterstofperoxide die gebruikt kan worden als een antisepticum.
Sluit de enquête